Mindfulness

mindfulness matters

Mindfulness is...

gericht aandacht geven aan de volledigheid van dit moment zonder een oordeel te hebben.

Vaak hebben we de neiging om weg te willen blijven van onprettige gedachten en emoties zoals stress, schuldgevoel of onrust. Door gericht aandacht te geven aan gedachten, gevoelens en lichamelijke ervaringen word je bewust van gewoontes en patronen. Dit kan je helpen om te kiezen voor een effectievere manier van omgaan met belemmerende stress, drukte, piekeren, onrust of pijn. Zo kan een grotere keuzevrijheid ontstaan en kun je meer ruimte geven aan wat je nodig hebt.

 

Mindfulness als manier van leven

Hoewel oordelen als belangrijke vaardigheid in het leven ons kan helpen keuzes te maken en grenzen te stellen, kan onbewust handelen vanuit een bepaald (voor)oordeel ons ook belemmeren. Onplezierige ervaringen uit het verleden kunnen onbewust ons handelen beïnvloeden. Door bewust de situatie waarin jij je bevindt opnieuw en zonder oordeel te bekijken en vanuit aandacht te handelen kan dit ons welbevinden bevorderen.

Mindfulness is eigenlijk een manier van leven waarbij je ontvankelijk en bewust door het leven gaat. Je leert zaken die niet veranderd kunnen worden te erkennen en voor zover mogelijk te accepteren. Daarnaast kan je ook leren te genieten van kleine èn grote gebeurtenissen in je leven zodat je evenwichtiger in het leven staat en je levenskwaliteit toeneemt.

Natuurlijk blijven er uitdagingen, teleurstellingen, verdrietige momenten en moeilijke perioden. Echter, door alles wat je tegenkomt met aandacht te onderzoeken en te ervaren heb je de keuze om in meer vrijheid te handelen.